Produkcja wina SABAT
W sezonie przerobowym tj. 2 razy do roku, wnętrze Winiarni Celtica na kilka tygodni zamienia się w prawdziwą fabrykę wina. W miejsce stołów pojawiają się wielkie kadzie maceracyjne, zbiorniki, sprzęty potrzebne do zgniatania i wyciskania winogron oraz oczywiście czarnych porzeczek, materiału do naszego kultowego produktu – SABAT RUBEA GOFERT. Owoce są najpierw zgniatane, odszypułkowywane i trafiają do kadzi gdzie macerują się ze skórkami od 24 godzin (wina białe) do nawet 5 tygodni (wina czerwone). W tym czasie sok (moszcz) nabiera koloru, aromatu i wstępnie fermentuje. Z uwagi na wysoką zawartość dwutlenku węgla i przepisy sanitarne musimy ograniczać w tym czasie dostęp do Winiarni. Po okresie maceracji, zlewa się wino a owoce trafiają do prasy hydraulicznej gdzie są tłoczone. Wszystko razem fermentuje dalej w zbiornikach stalowych albo plastikowych przez kilka miesięcy aż do uzyskania żądanego stosunku cukrów do alkoholu. W tym czasie wino częściowo się odkwasza i klaruje a po przefiltrowaniu dalej leżakuje już w dębowych beczkach. Od tej pory wino można już degustować. Smacznego 🙂