Wino dla Wegetarian
Wegetarianie i weganie często stają przed dylematem czy alkohol jest wege? Wydaje się, że wino, zarówno to z winogron jak i innych owoców powinno być całkowicie wegańskie. To przecież tylko owoce, ewentualnie woda, jakiś cukier no i prawie zawsze siarka. Czy na pewno?
Rzeczywistość jest niestety bardziej brutalna. W procesie winifikacji w młodym winie tworzy się zawiesina z białek, drożdży i garbników, która musi zostać wyeliminowana, aby wino było czyste i klarowne. Do wstępnego klarowania używa się powszechnie wielu produktów pochodzenia zwierzęcego. Teraz jest to żelatyna, karuk, chitosan, kazeina itp. ale niegdyś do klarowania wina czerwonego używano nawet białko jaja kurzego oraz krwi i mięsa bydlęcego. Większość tych składników jest zatrzymywana przy końcowej filtracji wina ale jak pokazują badania – nie wszystkie, poza tym sama świadomość użycia, takich jak wymienione wyżej produktów, odbiera skutecznie apetyt.
Gwarantujemy, że wina SABAT można określić jako wegetariańskie czy wegańskie, ponieważ nie zawierają żadnych składników pochodzenia zwierzęcego (takich jak żelatyna, karuk, chitosan, kazeina itp.). Produkowane są tradycyjnymi, rzemieślniczymi metodami, bez jakichkolwiek dodatków chemicznych oprócz siarki, która jest niezbędna, aby wino było trwałe i zachowywało walory smakowo-zapachowe. Do klarowania używamy wyłącznie ściągania znad osadu, glinki bentonitowej, oraz wielostopniowej filtracji płytami celulozowymi.