Koszty produkcji wina
Choć nie często zdarza się, że ktoś określa nasze wina jako drogie , pragnę wyjaśnić co składa się na cenę, która faktycznie może wydawać się nieco wysoka w porównaniu do najtańszych win (9,00 – 10,00 zł) spotykanych w różnych marketach.
Wina produkowane w Polsce w znakomitej większości wyrabiane są metodami rzemieślniczymi co oznacza, że bardzo duży udział w cenie ma robocizna winiarza. Polski winiarz nie wciska rano guzika, który uruchamia linię produkcyjną „wypluwającą” kilkadziesiąt tysięcy butelek na dzień. W 99% winiarni w naszym kraju winiarz większość czynności wykonuje ręcznie – wrzucenie owoców do młynka, przeniesienie ich do kadzi, wrzucenie do prasy po maceracji, mieszanie, opróżnianie prasy, pojemników, butelkowanie, korkowanie, naklejanie etykiet, naklejanie banderol (tego nie robi nawet połowa polskich winiarzy i sprzedaje wina bez podatku akcyzowego), pakowanie w kartony i mycie, mycie i jeszcze raz mycie… Czasem mam wrażenie że praca winiarza sprowadza się w większości do mycia! Wszystko przed i po procesie trzeba niestety umyć. Rysunek obok pokazuje w miarę precyzyjnie co składa się na cenę 1 butelki wina kosztującej przykładowo 35,00 zł. Najbardziej szokująca jest ilość podatków jakie trzeba zapłacić od produkcji wina i jego sprzedaży (prawie 45%).
Na koniec pragnę zaznaczyć, że wino SABAT jest jednym z najtańszych polskich win! Ceny polskich win kształtują się od 45,00 – 160,00 zł za klasyczną butelkę 0,75 l.